English Slovak

Aktuality

DEŇ BANÍKOV BANÍCKEHO SPOLKU SPIŠ 2024

Na území Slovenska malo baníctvo dlhodobú históriu. Staré dokumenty hovoria o tom, že baníci požívali veľkú vážnosť, mali svoju uniformu, ich komunita sa navzájom podporovala. Mestá, ktorým boli udelené banské práva, boli považované za významné strediská priemyslu, kultúry a vzdelania. Ako spomienka na banícku minulosť sa oslavy Dňa baníkov geológov, hutníkov a naftárov konajú na Slovensku od roku 1949.

Tohtoročné spomienkové oslavy sa konali 14. septembra 2024 v záhrade mestského kúpaliska  hotela Preveza. Slávnostné zhromaždenie sa začalo baníckou hymnou v podaní spevokolu Šachtár a pokračovalo príhovorom predsedu BS Spiš a hostí. Predseda Ing. Pavol Regec zhodnotil výsledky spolku za Banícky rok 2023-24. V kultúrnom programe vystúpila tanečná skupina „Montana“. V programe nasledoval banícky guláš a súťaže v piatich disciplínach pre deti i dospelých. V pití piva mužov a žien vyhrala rodina Regecova.

Je potrebné sa poďakovať všetkým organizátorom tohoto úspešného dňa, ale zvlášť manželom Maniakovým za navarenie znamenitého gulášu.

bd1bbd2bd3bd4bd5bd6bd7bd8

Kalendárium

Prispejte na činnosť Banského spolku Spiš !

Suma

Aktuality KOCR Košice